February 4, 2013

Kisah Selawat kepada Nabi Muhammad S.A.W

Rasulullah S.A.W telah bersabda bahawa, “Malaikat Jibril, Mikail, Israfil dan Izrail a.s telah berkata kepadaku.

Berkata Jibril a.s: "Wahai Rasulullah, barang siapa yang membaca selawat ke atasmu tiap-tiap hari sebanyak sepuluh kali, maka akan saya bimbing tangannya dan akan saya bawa dia melintasi titian seperti kilat menyambar."

Berkata pula Mikail a.s: "Mereka yang berselawat ke atas kamu akan aku beri mereka itu minum dari telagamu."

Berkata pula Israfil as: "Mereka yang berselawat kepadamu akan aku sujud kepada Allah S.W.T dan aku TIDAK AKAN mengangkat kepalaku sehingga Allah swt mengampuni orang itu (yang berselawat)."

Malaikat Izrail a.s pula berkata: "Bagi mereka yang berselawat ke atasmu, akan aku cabut roh mereka itu dengan selembut-lembutnya seperti aku mencabut roh para nabi-nabi."

Apakah kita tidak cinta kepada Rasulullah S.A.W ? Para malaikat memberikan jaminan masing-masing untuk orang-orang yang berselawat ke atas Rasulullah
S.A.W.

Mudah-mudahan kita menjadi orang-orang kesayangan Allah, Rasul dan para malaikat.

Bacaan selawat Nabi sangat beragam, ini adalah satu dari beragam itu.

Ya Nabi Salam Alaika Ya Rasul salam alaika Ya Habiib salam alaika Shalawatullah alaika.

Dalam Al-Qur'an Allah swt. berfirman: "Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikatNya berselawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya". (QS. Al-Ahzab: 56)

Nabi Muhammad saw. bersabda: "Berselawatlah kamu kepadaku, kerana selawat itu menjadi zakat penghening jiwa pembersih dosa bagimu." (Diriwayatkan oleh Ibnu Murdawaih)

Dari Abu Hurairah ra. diberitakan Nabi Muhammad saw bersabda: "Janganlah kamu menjadikan rumah-rumahmu sebagai kubur dan menjadikan kuburku sebagai persidangan hari raya. Bershalawatlah kepadaku, karena shalawatmu sampai kepadaku dimana saja kamu berada." (HR. An-Nasai, Abu Dawud dan Ahmad serta dishahihkan oleh An-Nawawi)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...